Käsityöpaja poikkeusaikana

Käsityöpajan järjestäminen etänä osoittautui hieman hankalaksi. Paja on ollut matalankynnyksen paikka maahanmuuttajille. Se on ollut avoin kaikille, sinne ei ole tarvinnut erikseen ilmoittautua, osallistua on voinut anonyymisti ja se on ollut osallistujille ilmainen. Aika tiukat raamit käsityöpajalle, jos sen pitää etänä. Onneksi hanke sai lisää aikaa ja pitämättä jääneet kevään pajakerrat siirtyivät pidettäväksi syyslukukaudelle 2020.

Koska käsityöpaja loppui maaliskuussa niin yllättäen, niin halusimme kuitenkin huomioida aktiiviosallistujat jollain tavalla. Päädyimme siihen, että järjestän pajan etänä kolme kertaa kevään aikana. Mietin eri vaihtoehtoja ja lopulta päädyin kirjeitse lähettäviin materiaali- ja ohjepaketteihin. Paja on ollut ilmainen, niin materiaalit eivät edelleenkään saaneet maksaa osallistujille. Huomioin myös sen, että lähetys mahtuu postiluukusta eli toimitetaan kotiin asti. Ohjeiden tuli olla selkeät, vaikka suomen kieltä ei ymmärtäisikään kovin hyvin. En voinut myöskään olettaa, että osallistujalla olisi kotona työvälineitä ja en voinut velvoittaa heidän sellaisia hankkimaan.

Päädyin paketeissa käsinommeltaviin suojamaskeihin, paperihelmiin, joista sai tehdä korun, sekä risuista kudonnalla valmistettaviin pannunaluseen, istuma-aluseen tai seinäkoristeeseen. Päädyin näihin, koska ne olivat kevyitä ja litteitä eli mahdollisti kirjelähetyksen. Aiheet jakautuivat hyödylliseen, iloa tuottavaan ja luonnosta löytyvään.

Ohjeet kuvasin työvaihe vaiheelta. Lisäsin kuviin lyhyitä suomenkielen lauseita. Liitin mukaan myös pienen kuvallisen sanaston. Kirjoitin käsin lähetyksiin lyhyen kirjeen, jossa toivoin osallistujaa lähettämään kuvan valmiista työstä whatsappiin tai sähköpostiin.

malli

Suojamaskia varten leikkasin kankaat ja kuminauhat valmiiksi, tein muutaman paperisen mallikappaleen ohjeistamaan ompelua ja maskin taittelua. Laitoin mukaan myös ompelulankaa, sekä neulan.

malli2

Paperihelmiä varten leikkasin aikakausilehdistä valmiita paperisuikaleita helmiä varten. Mukaan tuli pieni liimatuubi, sivellin, kaavio ja korulankaa.

malli3

Risukudontaa varten materiaaleina tarvitsi lähettää ainoastaan valmiiksi leikattua rautalankaa.

Materiaalipaketit lähetin kahden viikon välein huhti- ja toukokuun aikana

Parhaiten etätehtävän valmistaminen onnistui suojamaskien osalta. Oli hienoa saada kuvia valmiista töistä ja huomata, että käsityöpajan pitäminen etänä voi olla mahdollista.

maski

Kirjoittanut: Paula Aikavuori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close