Matalan kynnyksen ryhmätoiminnalla kohti omaa polkua.

Silta-valmennusyhdistys ry:lla, Target -hankkeen toteutuksena on aloitettu vuoden alusta erilaisia matalan kynnyksen toiminnallisia ryhmiä maahanmuuttajille. Yksi ryhmistä on työnhaun ulkopuolisille henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta ole tällä hetkellä työnhakijoina TE-toimistossa. Tämän ryhmän osallistujat ovat pääsääntöisesti olleet alkuvaiheen kotoutujia ja tarvitsevat harjoitusta perusasioissa, kuten bussilla liikkumisessa, arkipäivän asioinnissa ja yleisesti suunnan etsimisessä uudessa kotimaassaan. Tähän mennessä olemme käyneet kuntosalilla, tutustuneet kaupunkiympäristöön kävellen sekä kokeilleet puutöiden tekemistä Ahjolan maahanmuuttajille suunnatussa kädentaitopajassa. Toiminnan lähtökohta on, että jokainen voi osallistua oman kykynsä mukaan eikä kielitaito estä osallistumista.

siltakuva

Muut ryhmät ovat työttömille työnhakijoille suunnattuja kuntouttavan työtoiminnan ryhmiä, joissa periaate on sama. Ryhmät kokoontuvat yhtenä päivänä viikossa 4 tuntia kerrallaan. Tavoite on, että kaikki voivat kokeilla valitsemaansa ammattialaa työpajoilla ja siten löytää jonkin itseään kiinnostavan alan. Teemme tutustumiskäyntejä työpajojen lisäksi myös vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin ja kohtaamispaikkoihin.

silta kuva2

Yksi ryhmistä kokoontuu Silta-valmennuksen kuntosalilla Viinikassa osoitteessa Kuokkamaantie 2 ja sen toiminta painottuu liikuntaan ja hyvinvointiin. Lisäksi kuntosalilla on alkanut torstaiaamuisin klo 9-11 vain naisille tarkoitettu kuntosalivuoro, johon voi tulla vapaasti harrastamaan liikuntaa joko ohjatusti tai omaan tahtiin.

Toiminnallisten ryhmien tavoitteena on löytää mielekästä tekemistä omaan arkeen ja selkeyttää omaa elämäntilannetta. Tavoitteena on myös löytää jokaiselle sopiva henkilökohtainen jatkopolku, jota tähtää joko koulutukseen, työhön tai muuta kautta hyvän elämän edistämiseen. Jatkopolun kannalta keskeistä on yksilöllinen toimintakyky, jota arvioidaan ja tuetaan työpajoilla tapahtuvan konkreettisen tekemisen avulla.

Tähän mennessä osallistujilta on tullut palautetta siitä, että on ollut kiva päästä kokeilemaan uusia asioita laidasta laitaan. Esimerkiksi keilaus oli kaikille uusi kokemus ja vahvisti ryhmähenkeä yhteisten onnistumisten ja epäonnistumisten kautta. Moni on rohkaistunut puhumaan enemmän suomen kieltä turvallisessa ympäristössä ja saanut onnistumisen kokemuksia huomatessaan, että se onnistuukin paremmin kuin ensin ajatteli! Työllisyyspalveluista on myös tuotu esiin, että osallistujia olisi löytynyt enemmänkin kuin pilottiryhmiin mahtui.

Toiminnan oli tarkoitus jatkua koko kevään ajan, mutta hallituksen päätöksellä koronaviruksen vuoksi kuntouttava työtoiminta ja ryhmätoiminnat keskeytetään 13.4.20 asti. Tällä hetkellä mietimme vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa ryhmien toimintaa.

 

Kirjoittaja: Riia-Liisa Ronkainen, valmentaja, Silta-Valmennusyhdistys ry

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close