Parempi itsetuntemus, loistavampi tulevaisuus

Itsetuntemuksen aakkoset on Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa luotu malli, joka edistää omannäköistä ja merkityksellistä elämää. Hankkeen nimi on Target – tavoitteellista kotoutumista ja osallisuutta ja se on ”targetoitu” maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta jatkopolkuihinsa uudessa kotikunnassa Tampereella. Kompassina polunpään löytämiseksi käytettiin positiivista psykologiaa. Totesimme, että sehän toimii!

Positiiviseen psykologiaan kuuluu käsitys, jonka mukaan vahvuuksien ja voimavarojen varaan rakennettu elämä luo merkityksellisyyttä. Positiivista psykologiaa kutsutaankin joskus ”hyvän elämän tieteeksi”. Alun perin idea lähestymistavan kokeiluun lähti omista huomioistani asiakastyössä. Aikuissosiaalityön palveluiden asiakkaiden vaikeista elämäntilanteista huolehtivat omatyöntekijät. Tämän palvelun rinnalla pitäisi kehittää vahvuuksien tunnistamista, mitä kautta on mahdollista laatia realistinen ja yksilöllinen tulevaisuudensuunnitelma kotoutujalle. Omien luonteenvahvuuksien ja taitojen nimeäminen voi olla länsimaalaisuudessaan joillekin vierasta, mutta se on tärkeä opeteltava taito. Niitä tullaan kysymään niin työnhaussa kuin opiskelupaikkaa haettaessa.

Itsetuntemuksen aakkosten osallistujat ovat olleet pääosin pakolaistaustaisia aikuisia ja lyhytkurssin vetäjänä on toiminut kokenut S2-kouluttaja sekä Positive Psychology Practitioner -koulutuksen suorittanut Riikka Kuningas Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:sta. Suunnittelimme kurssin yhdessä Riikan kanssa ja vastasin koordinoinnista Tampereen kaupungin työntekijänä. Lyhytkurssin laajuudeksi on vakiintunut viisi vajaan puolen päivän mittaista tapaamista sekä kotitehtävät. Omakielisessä pienryhmässä keskustellaan ja tutustutaan harjoitusten kautta mm. seuraaviin teemoihin: stressin ja unen vaikutus hyvinvointiin, voimavarojen tunnistaminen, vahvuuksien ymmärtäminen, arvojen mukainen elämä, omien taitojen hahmottaminen sekä realististen tavoitteiden asettaminen.

naisryhmä2

Omakielisyys tarkoittaa tulkattuja tapaamisia, jotta muutamia vuosia maassa asuneet voivat osallistua ilman kielellisiä rajoitteita keskusteluun syvällisistäkin aiheista. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota siihen, että tulkki on omalta osaltaan luomassa luottamuksellista ja avointa ilmapiiriä. Tulkin on myös pystyttävä tulkkaamaan vaikeita, osin kulttuurisidonnaisia käsitteitä. Hankkeen kuluessa järjestämme lyhytkurssin niin arabian, darin kuin somalin kielillä. Kun kyseessä on ollut naisryhmä, olemme järjestäneet lastenhoidon turvaamaan kotivanhempien osallistumismahdollisuudet. Lastenhoidosta ovat vastanneet hankkeessa mukana olevan Kiipulan erityisammattioppilaitoksen lähihoitajaopiskelijat.

Aivan ensimmäiseen pilottiryhmään osallistunut nuori mies summasi kokemuksen pääteeksi, että hän tunsi menneensä kaksi vuotta elämässään eteenpäin, koska oppi tuntemaan itseään paremmin tätä kautta. Miksi tätä ei järjestetty kotoutumisen alussa, hän ihmetteli. Ensimmäiseen naisryhmään osallistunut kotiäiti puolestaan kuvaili, että oppi tuntemaan persoonansa heikkouksia ja vahvuuksia. Sitä kautta hänelle selvisi, mikä työ hänelle voisi sopia parhaiten tulevaisuudessa. Viimeisimmässä ryhmässä ollut mies kertoi, että osallistuminen auttoi ymmärtämään, että hänen pitää käyttää aikaansa niihin asioihin, jotka ovat hänen arvojensa mukaisia. Tämä lisää merkittävästi hyvinvointia.

Onnistumisen kaava on helppo purkaa osiin. Oli hankkeessa havaittu tarve, innostunut ja pätevä kouluttaja, hankkeen sisältä löytynyt lastenhoitoresurssi, taitavat tulkit sekä osallistujat, jotka halusivat pysähtyä pohtimaan omaa elämäänsä uudesta näkökulmasta. Asiakasohjaus pienryhmiin olisi ollut mahdotonta ilman asiakkaitaan tuntevia työntekijöitä niin Tampereen kaupungin aikuissosiaalityön palveluissa kuin Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredussa. Tämän kokemuksen perusteella väitän, että meidän on tarjottava tämänkaltaisia paremman itsetuntemuksen välineitä ja myönteisen elämän taitoja kotoutumisen edistämiseksi yhä laajemmalle joukolle ja jo varhaisessa vaiheessa.

Olemme käytännössä todistaneet, että sama vahvuus- ja voimavarakeskeinen lähestymistapa toimii myös alkukartoituskeskusteluissa uusien tamperelaisten kanssa. Osahankkeessa on luotu alkukartoitusmalli niille kunnan vastuulla oleville kotoutujille, jotka eivät voi hakeutua työttömiksi työnhakijoiksi ikänsä, perhesyiden tai terveydentilansa vuoksi. Tämänkaltainen alkukartoitus antaa itseluottamusta tavoitteiden saavuttamiseen − tavoitteiden, jotka eivät ole ulkoapäin saneltuja, vaan itse valikoituja.

Lue lisää Target-hankkeen hyvistä kokemuksista osoitteesta https://targethanke.home.blog/

Kirjoittaja:  Tiina Piispanen, projektisuunnittelija, Tampereen kaupunki, Aikuissosiaalityön palvelujen Maahanmuuttajapalvelujen osahanke.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close