Tutor-opiskelijatoiminta Tampereen aikuislukion perusopetuksessa 2019–2020

Target-projekti on mahdollistanut tutor-opiskelijatoiminnan käynnistämisen Tampereen aikuislukion perusopetuksessa. Kevätlukukaudella 2019 opiskelijat valitsivat keskuudestaan neljä opiskelijaa toimimaan tutoreina. Heidät valittiin ryhmästä, joka oli aloittanut opinnot syksyllä 2018 ja jatkaa opintojaan vielä lukuvuonna 1919–2020. Ennen valintaa mietittiin opiskelijaryhmässä hyvän tutor-opiskelijan ominaisuuksia ja päätettiin valintakriteereistä. Niitä olivat mm. auttavaisuus, esimerkillisyys sekä tietenkin opiskelijan oma halu toimia tutor-opiskelijana.

Koska valinnassa painottuivat lähinnä opiskelijoiden henkilökohtaiset, tutor-opiskelijalle sopivat ominaisuudet, oli onnellinen sattuma, että valittujen opiskelijoiden äidinkielet myös edustavat laajasti koulumme perusopetuksen opiskelijoiden kotikieliä. On tärkeää, että tutor-opiskelijat voivat auttaa ja neuvoa opiskelijoita myös näiden omalla äidinkielellä. Tällä hetkellä kaikki opiskelijat voivat saada apua suomen lisäksi myös jollakin muulla osaamallaan kielellä: darin, somalin, arabian tai englannin kielellä.

Kun tutor-opiskelijat oli valittu, järjestettiin perehdytystilaisuus ja tutoreita ryhmäyttävää toimintaa. Yhdessä ohjaajan kanssa sovittiin tehtävistä ja vastuista sekä tehtiin toimintasuunnitelma kuluvalle ja tulevalle lukuvuodelle. Tämän jälkeen tutor-opiskelijat ovatkin olleet monessa mukana. He ovat mm. esitelleet koulua vierailijoille, auttaneet opiskelutovereitaan läksyparkkitoiminnassa, järjestäneet pikkujoulut muille opiskelijoille sekä jalkautuneet välitunneilla muiden opiskelijoiden pariin auttamaan ja neuvomaan. Uusien opiskelijoiden aloitettua syksyllä 2019 ottivat tutor-opiskelijat heidät siipiensä suojaan ja perehdyttivät heidät koulun käytänteisiin.

Erityisen tärkeää on tutorien toiminta kanssaopiskelijoidensa auttajina ja neuvojina. Tutor-opiskelijan puoleen kääntymisen kynnys on matala. Tutor-opiskelijalta saa neuvoja kouluarjen pikkupulmiin, ja isommissa opiskelun pulmatilanteissa tutorit rohkaisevat opiskelijoita aina kääntymään opettajan tai koulun muun henkilökunnan puoleen.

Turtor-toiminta on nyt ollut käynnissä kaksi lukukautta, ja jo tässä vaiheessa on selvää, että tutorien olemassaolo lujittaa opiskelijoiden yhteishenkeä ja sitouttaa kaikkia opiskelijoita kouluyhteisöön. Ryhmään kuulumisen tunne lisää oppimismotivaatiota ja voi kannatella silloinkin, kun koulupolulla on mutkia tai haasteita. Tutor-opiskelijalle itselleen toiminta tuo arvokkaita taitoja: vastuun ottamista ja jakamista, pitkäjänteistä toiminnan suunnittelua ja sen tulosten arviointia sekä tietenkin merkityksellisyyden, onnistumisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia.

Tutor-toiminnasta raportoi S2-opettaja ja tutor-toiminnan ohjaaja Eeva Rantala

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close