Rakennusalan osaamiskartoitusta TAKKissa

cofSuomessa on paljon maahanmuuttajia, jotka kertovat viranomaishaastatteluissa pitkästä työhistoriasta lähtömaissaan, mutta kaikki heidän opiskelu- ja työtodistuksensa puuttuvat tai ovat kadonneet. Haastattelujen perusteella työn laatua tai kestoa voi olla vaikea määritellä, koska työtä on tehty silloin, kun sitä on ollut ja erilaisia töitä on saatettu tehdä samaan aikaan. Päivätyönä on autettu perhettä rakennustöissä, välillä ajettu taksia ja illalla korjattu naapurin kanssa autoja. Tällainen todentamaton osaaminen istuu huonosti suomalaiseen työkulttuuriin. Samalla se on kuitenkin maahanmuuttajan näkökulmasta valtava osaamisen voimavara, joka olisi hyvä hyödyntää käytännössä.

Miten sitten voisi rakennusalan osaamista selvittää ja dokumentoida, kun maahanmuuttajan kielitaito ei vielä riitä osaamisesta kertomiseen? Tätä kysymystä on ratkottu Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa.

TAKKissa on Target-hankkeen myötä kehitetty ja pilotoitu rakennusalan osaamiskartoitusta, jossa maahanmuuttaja on mahdollista tuoda rakennusalan osaamistaan näkyväksi. Tavoitteena on ollut luoda konkreettinen, toistettavissa oleva malli, jossa kartoitettava voi näyttää osaamistaan käytännön töissä ja saada ohjauksellista suuntaa siihen, millaisiin töihin osaaminen Suomessa riittää. Kartoitusta tekevät yhteistyössä rakennusalan ammatin opettaja ja Target-hanketyöntekijä.

Pariviikkoisen kartoitusjakson aikana kartoitettava on haastateltu ja hän on päässyt tekemään oikeita rakennusalan työtehtäviä TAKKin rakennusalan hallissa ja siten näyttämään käytännön taitojaan. Pilottiryhmissä on kokeiltu erilaisia kartoituksen tapoja pienistä askartelumaisista tehtävistä koirankoppien rakentamiseen. Pilotoinneista saatuihin kokemuksiin ja palautteisiin perustuen on todettu parhaaksi malli, joka perustuu rakennusalan perustutkinnon tutkinnonosiin. Näin kartoitettavan osaamisesta Suomessa tarvittaviin töihin saadaan oikeansuuntainen kuva.

Mitta             muotti

Kartoitusten suunnittelemisessa ja toteutuksessa on ratkottu monenlaisia haasteita. Suomalainen rakennuskulttuuri ja rakentamisen vaatimukset ovat hurjasti erilaisia kuin kartoitettavien lähtömaiden vastaavat. Suomessa käytettävät materiaalit ja työkalut ovat saattaneet olla kartoitettaville outoja, vaikka osaamista muista materiaaleista saattaisi löytyä. Lisäksi erilaiset säädökset ovat tuoneet kartoituksiin omat kommervenkkinsä. Esimerkiksi ennen kartoitukseen pääsemistä on oltava Työturvallisuuskortti suoritettuna ja näin todennettava, että ymmärtää Suomen turvallisuuskulttuurin. Onkin havaittu, että hyvä asenne ja kädentaidot auttavat eteenpäin, vaikka kaikki muu olisikin outoa.

cof

Kartoitettavilta tulleet palautteet ovat olleet kannustavia. ”Kiitos, tämä on sama työ kotimaassa tein.” ”Nyt minä tiedän, että haluan tämä on minun ammatti Suomessa myös.” ”Haluan opiskella tämä ala, koska tämä minä tiedän.” ”Tässä minun sydän on onnellinen.” Se, että löytää suunnan elämälleen ja motivoi opiskelemaan myös kieltä. Kartoitettavia on ohjattu esimerkiksi rakennusalalle suuntaavaan Valmaan, Silta-valmennuksen toiminnalliseen kielenopiskeluun ja suoraan rakennusalan tutkinto-opiskelijoiksi.

On huomattu, että pintakäsittelyalalle tarvittaisiin myös oma kartoituksensa. Sen ensimmäisen vaiheen pilotointi on alkamassa joulukuun alussa. Tästä TAKKin hanketiimin on hyvä jatkaa osaamiskartoitusten kehittämistä edelleen.

Kirjoittanut: Leila, kouluttaja ja hanketyöntekijä, TAKK

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close