Erityisen tuen tarve oppilaitoksessa

Suomessa on paljon maahan muuttaneita ihmisiä, jotka eivät ole enää oikeutettuja kotoutumiskoulutukseen tai muihin kotoutumisajan palveluihin. On myös ihmisiä, jotka ovat käyneet kotoutumiskoulutuksen aikanaan, esimerkiksi 15 vuotta sitten, mutta eivät ole syystä tai toisesta työllistyneet. Monen kotoutumiskoulutus on saattanut jäädä kesken esimerkiksi terveydellistä tai perhesyistä. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi monet maahanmuuttajanaiset, jotka ovat saattaneet hoitaa lapsiaan kotona monta vuotta.

Target-hanke tekee ruohonjuuritasolla töitä tällaisten ihmisten osallistamiseksi ja kotouttamisen edistämiseksi. Entisenä kotoutumiskouluttajana ja nykyisenä hanketyöntekijänä olen hämmästynyt tarvittavan tuen määrästä. Kun toimin koto-opettajana, näin, että seitsemän tunnin tehokkaat kotoutumiskoulutuspäivät viisi kertaa viikossa voivat parhaimmillaan auttaa Suomeen muuttaneen ihmisen kielitaidon kehittymään vuodessa eurooppalaisen viitekehyksen tasolle B1, jopa B2. Mikä tuo B1 on? Lyhyesti tiivistettynä voi sanoa, että henkilö selviää omasta arkielämästään suomen kielellä. Mitä lähempänä B2-tasoa kielitaito on, sitä sujuvampi se on.

Kulunut vuosi Target-hankkeen työntekijänä on avannut silmäni sille, miten paljon tarvetta olisi suomen kielen tehokkaalle opetukselle myös kotoutumiskoulutuksen jälkeen. Jos ihminen on traumatisoitunut ja elänyt vastaanottokeskuksessa kuukausia, jopa vuosia, ja menee heti oleskeluluvan saamisen jälkeen kotoutumiskoulutukseen, voi tapahtua lamaantuminen. Psyykkinen kuorma vapautuu, ja tällöin oppimiskyky heikkenee. Tämän vuoksi monien kohdalla – vaikka opettaja seisoisi päällään – oppimista tapahtuu, mutta vain vähän. Seurauksena on kotopolun vaikeutuminen, kun kielitaito ei ole riittävä. Ja kun kielitaito ei riitä, ihminen ei pääse kouluun eikä töihin, tai jos pääseekin, ei selviydy kovin hyvin. Syrjäytymisvaara on melkoinen!

Kaikki Target-hankkeen aikana tapaamani ihmiset ovat olleet motivoituneita oppimaan lisää suomea ja valmiita tekemään töitä asian eteen, jos heille annettaisiin mahdollisuus. Suomen kielen taidon paraneminen helpottaisi työllistymistä ja yhteiskuntaan kiinnittymistä.

Täällä Tredussa opiskelijoiden tukitoimia on paljon. On peruskouluopetusta aikuisille maahanmuuttajille, joilla ei ole koulutaustaa kotimaastaan. On ammatilliseen kouluun valmistavia Valma-luokkia ja erilaista S2-tukea (suomi toisena kielenä -opetusta). Tekemällä oppimista autenttisessa ympäristössä kehitetään koko ajan. Silti minulla on tuntuma, että tuki ei riitä. Ammattia opiskelevat ovat todella motivoituneita oppimaan lisää, ja siksi suomen kielen oppitunteja tulisi olla nykyistä enemmän. IT-taidoissa on paljon puutteita – tähän tarpeeseen olemme vastanneet järjestämällä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijoille Word-työpajoja, joissa harjoitellaan tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoittamista rauhallisesti ja tuetusti.

Heikko osaaminen suomen kielessä ja IT-taidoissa vaikeuttaa opiskelua ja aiheuttaa epätoivoa. Pahimmillaan tilanne voi johtaa koulun keskeyttämiseen tai vihamielisyyteen koulua, työelämää ja yhteiskuntaa kohtaan. Tuen tarve on niin suuri, että ammatilliset opettajat ovat paitsi hämmentyneitä, myös ylityöllistettyjä tilanteen edessä. Target-hanke jatkaa tukikeinojen keksimistä ja mallintamista. Jos sinulla on ideoita, miten ja mitä pitäisi tehdä, kommentoi ihmeessä!

Kirjoittaja: Tiina, S2 -opettaja Tredussa

 

 

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus